Francis Ford Coppola s-a nascut pe 7 aprilie 1939, în Detroit, Michigan, dar a crescut în Queens, New York.
Cariera:
Fiul unui compozitor premiat cu Oscar, Carmine Coppola, a contractat poliomielită ca un copil si a fost nevoit sa-si petreaca o parte semnificativă din tinereţea sa in pat. Deşi unii copii ar fi putut-o lua razna, Coppola a găsit modalităţi infinite să se amuze facand spectacole cu papusi si creand filme de scurt metraj cu camera tatalui său, de 8 mm. El a explorat mai târziu dragostea sa înnăscută pentru drama la Universitatea Hofstra, unde a fost ales preşedinte al grupul de teatru şi a clubului de comedie muzicală a şcolii. El a absolvit cu un B.A în 1959, si a castigat trei premii D.H. Lawrence pen
tru producţia si regizarea pieselor de teatru. Coppola a primit si prestigiosul premiu Beckerman pentru contribuţiile sale la divizia de teatru si arte a şcolii.
Francis Ford Coppola si-a continuat studiile la UCLA, unde s-a înscris la program renumit de film a şcolii. In acea perioada l-a cunsocut pe Roger Corman. Legendarul regizor de filme B i-a arata lui Coppola intrarile si iesirile din afaceri si astfel Coppola a avut parte de reusita care i-a deschis drumul în 1963, când a regizat Dementia 13, un film de groază pe care el l-a filmat in 10 zile. Filmul a devenit un clasic pentru fanii genului şi el si-a recuperat uşor bugetul modest folosit.
Francis Ford Coppola a inceput sa lucreze pe cont prorpiu în 1966, odată cu lansarea filmului You’re a Big Boy Now, o comedie romantica pe care el a scris-o şi regizat-o pentru a-si finalize studiile si a obtine diploma Master of Fine Arts. Filmul a fost destul de apreciat, şi la scurt timp el a fost angajat sa regizeze Finian’s Rainbow, un muzical in care joaca Petula Clark şi Fred Astaire. Coppola a incheiat un deceniu de scris şi regizat cu Rain People, o drama in care pot fi vazuti James Caan si Robert Duvall. De asemenea, el a creat propria companie de productie numita American Zoetrope, în 1969, împreună cu George Lucas.
Francis Ford Coppola a inceput cu adevarat sa fie pe cont propiu în anii 1970, cand a creat mai multe filme, unele fiind chiar cele mai bune ale sale. El a inceput deceniul cu un bang, în 1971, prin castigarea unui premiu Oscar pentru scenariul epicului film a carei actiune se petrecea in timpul celui de-al doilea război mondial Patton in care joaca George C. Scott. El a dovedit tuturor valoarea sa ca regizor anul următor, cu lansarea capodoperei The Godfather in care pot fi vazuti Marlon Brando şi Al Pacino. Filmul aclamat a castigat trei premii Oscar şi i-a adus lui Coppola cel de-al doilea premiu Oscar pentru Cel mai bun scenariu. De asemenea, a facut curatenie si pe la box office, unde a castigat 268 milioane de dolari, devenind unul dintre cele mai profitabile filme din toate timpurile.
Francis Ford Coppola a continuat să-si consolideze reputaţia ca unul dintre cei mai mari regizori ai Americii, cu unul dintre cele mai promiţătoare parcursuri de-a lungul anilor 1970. El a lansat The Conversation si The Godfather: Part II, ambele în 1974. Al doilea film din seria The Godfather s-a dovedit a fi un succes imens, castigand şase premii Oscar, dintre care trei statuete pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu. Coppola a terminat cu un deceniu înfloritor în 1979 odata cu lansarea proiectului sau amtibios care era legat de razboiul din Vietnam, Apocalypse Now. Filmul extraordinar a castigat doua premii Oscar pentru Cea mai bună imagine şi Cel mai bun sunet şi a determinat crearea documentarului remarcabil despre realizarea filmului, Hearts of Darkness.
Din fericire, 1990 a fost un an cu un start pozitiv pentru Francis Ford Coppola, si el a lansat The Godfather: Part III. Deşi filmul a fost văzut de mulţi ca fiind veriga cea mai slabă din trilogia The Godfather, tot a reusit sa adune şapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun regizor şi Cea mai bun imagine. Coppola avea sa treaca pe la regia a doar 3 filme in acest deceniu, si anume, Bram Stoker’s Dracula, în 1992, cimedia Jack in 1996, şi drama The Rainmaker în 1997. Dintre cele trei filme, Jack este considerat ca cel mai slab film al sau pana in prezent.
După ce si-a luat liber mai multi ani pentru a se concentra pe alte lucruri care i s-au parut importante la acea vreme, Francis Ford Coppola sa întors în cele din urmă în anul 2007 cu Youth Without Youth, o poveste de dragoste intriganta a carei actiune se pretrece in Europa, înainte de cel de-al doilea război mondial. În timp ce filmul a fost un eşec comercial, Coppola a atins un minim de succes din anul 2000 pana in present ca producător a filmelor Lost in Translation si Marie Antoinette, ambele scrise si regizate de fiica lui, Sofia Coppola.
Francis Ford Coppola va regiza Tetro, în mare parte un film autobiografic care arata trairile si emoţii din viaţa lui de devreme. Tetro este programat sa fie lansat pe 11 iunie 2009.
Pe scurt despre Francis Ford Coppola:Data nasterii: 04/07/1939
Locatia: Detroit, Michigan, SUA
Zodia: Berbec
Francis Ford Coppola Liste