FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,049
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

George Motoi Biografie
George Motoi Videoclipuri
George Motoi Filme
Site-uri despre George Motoi
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru George Motoi
Intreaba despre George Motoi
George Motoi Citate
Vedete nascute pe 22 Ianuarie
Celebritati nascute in Arman Caliacra Bulgaria
Actori in zodia Varsator
Vedete care au studiat la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale
Celebritati de etnie Romana
 

George Motoi Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

George Motoi has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre George Motoi

Tag-uri Populare


actor   scenarist   producator   regizor   actrita   budapest   tv   taur   berbec   varsator   gemeni   pesti   balanta   rac   fecioara   leu   capricorn   sagetator   scorpion   director   moscow   teatru   hungary   televiziune   model   soundtrack   vienna   new york   miscellaneous crew   prague   russia   cantaret   1975   1972   1973   1970  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

George Motoi

 Q:   Intreaba despre George Motoi       
George Motoi Actorul si regizorul de teatru George Motoi s-a născut in comuna Caliacra din Bulgaria, la 22 ianuarie 1936.

Cariera:

A copilarit in Dudeşti, judeţul Braila, dupa ce parintii s-au mutat in Romania. A învăţat la un grup scolar agricol si a absolvit Şcoala Populara de Arta din Brăila.

In 1958 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Irina Rachiteanu. Si-a început cariera de actor la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, unde a rămas pana in 1960 si primul sau rol a fost Marcov din "Poveste de iubire" de Konstantin Simonov. S-a mutat apoi la Teatrul din Bacău si a interpretat roluri ca Bufonul din "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, Trigorin din "Pescăruşul" de A.P. Cehov, Don Carlos din "Don Carlos" de Friedrich Schiller, pana in 1964. A plecat la Cluj, convins de regiorul Vlad Mugur, devenit director la Teatrul National clujean. A avut succes cu rolurile Caligula din spectacolul "Caligula" de Albert Camus, regizat de Val Mugur, Oberon - "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, Vlaicu Vodă - "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, Hinkfus - "Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello,etc.

Din 1970 a devenit actor al Naţionalului bucureştean, unde a rămas pana azi. Printre zecile de roluri interpretate pe aceasta scena se numara: Damian Sticlaru in "Iadul şi pasărea" de Ion Omescu, Valeriu - "Simfonia patetică" de Aurel Baranga, Boris - "Furtuna" de Nikolai Alekseevici Ostrovski, Clarence - "Richard al III-lea" de William Shakespeare, Adam - "Cine a fost Adam?" de Leunida Teodorescu, Pictorul - "A treia ţeapă" de Marin Sorescu, Anton - "Cineva te iubeşte" de Alex Stein, Bănescu - "Generaţia de sacrificiu" de I. Valjan, Vântu - "Morişca" de Ion Luca, Eminescu - "Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit", Ştefan - "Noiembrie" de Ana Maria Bamberger, Maximilian - "Coada" de Paul Everac, Bonaventura - "Patimile Sfântului Tommaso d`Aquino" după Alex Mihai Stoenescu, Raffaelo - "Sâmbătă, dumincă, luni" de Eduardo De Filippo, pe care il joaca si in stagiunea 2010-2011.

In 1967 debuta ca regizor al spectacolului "Casa cu două intrări" de Calderon de la Barca, la Teatrul din Cluj. A mai regizat "Doi pe un balansoar" de William Gibson, la Petrosani, "Paiaţa soseşte la timp" de Fănuş Neagu, "Morişca" de Ion Luca, "Ultimul set" de Marica Beligan- la Teatrul National din Bucuresti, "Ultima oră" de Mihail Sebastian si altele la Teatrul Maria Filotti din Braila, "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian la Teatrul Dramatic din Galati.

Debutul in cinematografie avea loc in 1962, cu filmul "Lupeni '29", regizat de Mircea Drăgan. De atunci a jucat in zeci de filme, printre care: "Lumină de iulie", "Sentinţa", "Serata", "Întoarcerea lui Magellan", "Fraţii Jderi", "Trecătoarele iubiri", "Ştefan cel Mare - Vaslui", "Pe aici nu se trece!", "Marele singuratic", "Buzduganul cu trei peceţi", "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", "Liniştea din adâncuri", "Calculatorul mărturiseşte", "Adela", "Furtună în Pacific", "Păstrează-mă doar pentru tine", "Atac în bibliotecă", "Chira Chiralina", "Terente - regele bălţilor", "Amantul marii doamne Dracula", etc.

A fost căsătorit cu actriţa Cezara Dafinescu si are o fiica, in prezent este căsătorit cu actriţa Giliola Braileanu.

Pe scurt despre George Motoi:

Nume: George Motoi
Ocupatia: actor, regizor
Data nasterii: 22 ianuarie 1936
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Arman, Caliacra, Bulgaria
Nationalitate: Româna
Starea civila: căsătorit
Soţia: Giliola Braileanu - actriţa
Copii: 1 - Raluca
Studii: Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1958

De ce este faimos George Motoi?

Este unul dintre marii actori ai Teatrului Naţional din capitala, a jucat in zeci de filme, a regizat spectacole de teatru. I s-a decernat marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul "Adela", după Garabet Ibrăileanu, regizat de Mircea Veroiu.

De ce ne place George Motoi?

Este si scriitor, in 1989 a publicat volumul de eseuri "Sub masca actorului".

George Motoi Liste
Na?teri în 1936
Români în via??
Actori români
Regizori români


 
George Motoi Filme

No photo available
Intoarcerea lui Voda Lapusneanu
No photo available
Adela
No photo available
Ancheta
No photo available
Linistea din adîncuri
No photo available
Explozia
No photo available
Masca de argint
No photo available
Colierul de turcoaze
No photo available
Trandafirul galben
No photo available
Furtuna in Pacific
No photo available
Calculatorul marturiseste
No photo available
Intoarcerea lui Magellan
No photo available
Instanta amîna pronuntarea
No photo available
Serata
No photo available
Lumina de iulie
No photo available
Lupeni 29
George Motoi Filmography
 

George Motoi Videoclipuri
Gina Patrichi, George Motoi - Trecatoarele iubiri (I)

irrelevant
3
broken


Tag-uri: actor, regizor, teatru

[editeaza tag-uri]


Categorie: Actori  - ( Actori - Archiva)

Data Adaugarii: 21 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :