Politicianul si dizidentul politic Dumitru Mazilu s-a nascut in Bacau, la 24 iunie 1934.
In 1952 a absolvit o scoala tehnica de mecanici agricoli in Bacau si o scoala de ofiteri de securitate. A fost avansat la gradul de locotenent-major.
In 1959 absolvea Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si in 1964 devenea doctor în drept al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si profesor de drept la Academia Stefan Gheorghiu din Bucuresti, profesor de drept international la Scoala de ofiteri de Securitate Baneasa, fiind avansat în grad pana la colonel al trupelor de securitate.
A fost presedinte al Subcomisiei Nationale pentru cercetarea abuzurilor si ilegalitatilor comise pe timpul regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej, in perioada 1965-1968 si director stiintific la Insti
tutul de Stiinte Politice din Bucuresti intre anii 1970-1974. A plecat in Statele Unite in 1974 si a predat la universitatile Columbia, Harvard si Berkeley, in perioada 1975-1986 a fost consilier juridic la Ministerului Afacerilor Externe, a reprezentat Romania la a sasea Adunare Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (1978-1985). A fost raportor special al Natiunilor Unite pe problemele drepturilor omului si ale tineretului din lume si a scris un raport critic despre situatia drepturilor omului în Romania si autoritatile de la Bucuresti i-au interzis parasirea tarii. In perioada 1986-1989 a fost arestat la domiciliu si a reusit sa scrie la ONU despre adevarata sa stare.
A fost arestat de securitate la 21 decembrie 1989 si eliberat imediat dupa caderea lui Ceausescu. A devenit prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN). A demisionat la 26 ianuarie 1990 urma unei tentative esuate de a prelua sefia detinuta de Ion Iliescu. A fost ales presedinte al Institutului Roman pentru Drepturile Omului si Tineret. In perioada 1991-1993 a fost director al departamentului juridic din Ministerul Afacerilor Externe, profesor de drepturile omului si drept maritim.
Este membru al Academiei Central Europene de Stiinta si Arta (din anul 2000), membru al Academiei Balcanice de Stiinte (din mai 2002), membru al Academiei Diplomatice Internationale (din iunie 2002), membru asociat al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere (din iulie 2002). Din anul 2003 este Membru al Consiliului Natiunilor Unite pentru Distance Education.
A publicat a publicat peste 50 de carti si peste 500 de studii si articole de drept.
Pe scurt despre Dumitru Mazilu:
Nume: Dumitru Mazilu
Ocupatia: politician, profesor, autor lucrari de drept
Profesia: jurist
Functii politice: prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN)
Grad militar: colonel de securitate
Data nasterii: 24 iunie 1934
Zodia: Rac
Locul nasterii: Bacau, Judetul Bacau, Romania
Nationalitate: romana
Religie: ortodoxa
Stare civila: casatorit
Copii: 1 fiu- Daniel Mazilu
Studii: Facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti
Premii, titluri, distinctii: Premiul Simion Barnutiu al Academiei Romane (1973); Premiul Media Peace Prize (Geneva, 1980); Premiul Hugo Grotius (New York, 1984); Premiile Andrei Radulescu (1999) si Vespasian Pella (2002)-Uniunea Juristilor din Romania; Medaglia Pontificia- de catre Statul Vatican; Premiul de Excelenta- Radio Bucuresti (2004), titlul Architect of Peace- la Congresul New Architecture of Peace-2003, Ordinul Stiinta - Educatie - Cultura în grad de Comandor- acordat de Academia Europeana de Informatizare, Ordinul National Steaua Romaniei în grad de Cavaler-2004
De ce este faimos Dumitru Mazilu?
A fost raportor special al Natiunilor Unite pe problemele drepturilor omului si ale tineretului din lume si a scris un raport critic despre situatia drepturilor omului în Romania in 1984, transmis la Radio Europa Libera. A fost prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN).
De ce ne place Dumitru Mazilu?
A fost nominalizat în anul 2003 la Premiul Nobel pentru Pace de catre Academia Diplomatica Internationala.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru dumitru_mazilu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.