ANNA de Noailles (nascuta 15 noiembrie 1876, Paris - decedata 30 aprilie 1933, Paris). Poetă, romancieră şi pictoriţă română.
Se trăgea din ilustra familie a Brâncovenilor ce dăduse Ţării Româneşti mai mulţi domni. Tatăl său, Grigore Brâncoveanu, era fiul lui Gheorghe Bibescu, ultimul domn al Ţării Româneşti, iar mama, Raluca Masurus, era fiica lui Masurus-Paşa, ambasadorul Porţii Otomane la Londra. Copilăria fericită printre membrii familiilor Bibescu şi Mavrocordat i-a fost întreruptă de moartea timpurie a tatălui. Urmându-şi mama, s-a stabilit pentru un timp la Istanbul, unde şi-a descoperit dragostea pentru poezie. Primele versuri, adunate în două mici albume, Poezii şi Somn
etern, sunt scrise la 13 ani. Se stabileşte la Paris, unde talentul o ajută să pătrundă in mediile personalităţilor culturale ale Franţei. La 21 de ani s-a căsătorit cu contele Mathieu de Noailles, descendent al unei familii cu adânci tradiţii în istoria Franţei.
Dar căsnicia nu va fi prea fericită şi nici naşterea unei fetiţe n-a îmbunătăţit lucrurile. Inteligenţa pătrunzătoare şi temperament voluntar, Anna eclipsa femeile din saloanele vremii stârnind gelozii şi invidie. In compensaţie, se bucura de prietenii valoroase. Rodin, care o admira foarte mult, a folosit-o drept model pentru câteva sculpturi, iar de Marcel Proust a legat-o o prietenie pe viaţă.
Din 1901 îi scria aproape zilnic şi era şingura Persoană de la care accepta să primească sfaturi privind propria scriitură. In 1901 a fost premiată de Academia Franceză, iar volumul Les Vivants et Ies Morts i-a adus un succes imens care a avut ecou şi în Anglia. La Londra, "Tirnes" scria că Anna este cea mai mare poetă pe care secolul XIX a dat-o Franţei. Şi poate chiar Europei. Deoarece în copilărie pictase, pe măsură ce starea ei de sănătate s-a deteriorat şi a obligat-o la repaus prelungit, a revenit la vechea pasiune, câştigându-şi încă o notorietate. Deşi nu vorbea despre originile ei, considerându-se întotdeauna franţuzoaică, a primit ca poetă onorurile a trei foruri academice: Academia Franceză (1901), Academia Regală Belgiană (1922) şi Academia Română (1925).
A fost şi prima femeie din Franţa care a primit Legiunea de Onoare în grad de comandor. Opera sa cuprinde mai multe titluri, dintre care sunt de menţionat Le cotur innombrable, L 'ombre desjours, Poeme de l'amour, Le livre de ma vie. Souvenirs. (C.R)
Nu exista site-uri adaugate inca pentru anna_de_noaille. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.