FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 3,563
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Tudor Musatescu Biografie
Tudor Musatescu Videoclipuri
Site-uri despre Tudor Musatescu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Tudor Musatescu
Intreaba despre Tudor Musatescu
Adauga un citat spus de Tudor Musatescu
Vedete nascute pe 22 Februarie
Vedete decedate pe4 Noiembrie
Scenaristi in zodia Pesti
Celebritati de etnie romana
 

Tudor Musatescu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Tudor Musatescu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Tudor Musatescu

Tag-uri Populare


scenarist   budapest   actor   miscellaneous crew   director   taur   varsator   rac   berbec   leu   capricorn   sagetator   fecioara   gemeni   balanta   moscow   scorpion   pesti   soundtrack   producer   vienna   sofia   1905   1904   st petersburg   1900   prague   1909   1932   1892   1907   1924   1913   1888   1922   scriitor  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Tudor Musatescu

 Q:   Intreaba despre Tudor Musatescu       
Tudor Musatescu Dramaturgul poetul, ziaristul Tudor Muşatescu s-a născut la 22 februarie 1903, in comuna Matău de lângă Câmpulung-Muscel, judeţul Argeş. Era fiul unui avocat, primar de Câmpulung si prefect de Argeş.

A invătat la Gimnaziul Dinicu Golescu din Câmpulung –Muscel si in timpul primului război mondial, familia s-a mutat la Iaşi, apoi la Bucureşti. A continuat studiile la Liceul Sf. Sava si in 1924 a absolvit Facultatea de Drept si Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.

A scris încă din perioada liceului in revistele pe care însuşi le-a fondat,Ghiocelul, Zori de ziua, Muguri, a colaborat la Revista copiilor si tineretului, la România, Scena.
A debutat in 1923 cu piesa de teatru Focurile de pe c omori, scrisa in limba franceză si jucată la Paris. După absolvirea universităţii a fost o perioada profesor dar a renunţat, si-a satisfăcut stagiul militar la Craiova si in 1925 i se jucau pe scena Teatrului Naţional craiovean doua piese: T.T.R si Datoria. In 1926 publica la Câmpulung-Muscel primul volum de versuri, Vitrinele toamnei. Ca umorist a debutat cu volumele Nudul lui Gogu (1927) si Ale vieţii valuri (1932). S-a casatorit cu Edith Heckter, de care a divortat in 1935.

In 1928 se juca piesa Pantarela si era premiata de Asociaţia criticilor dramatici, in 1931 era reprezentat pe mai multe scene din ţară vodevilul Sosesc deseară. L-a consacrat însă ca mare dramaturg piesa Titanic Vals (1932), care s-a jucat in deschiderea stagiunii Teatrului Naţional din Bucureşti. Au urmat …Escu (1933), continuarea la Titanic Vals, Licurici (1935), Chestiuni de familie (1936), Visul unei nopţi de iarnă (1937), Tara fericirii (1946), Profu' de franceză (1947), Geamandura (1950). A colaborat cu regizorul Sică Alexandrescu la scrierea câtorva piese ca Figura de la Dorohoi, Sinaia la domiciliu, Birlic, Teoria cocosului, etc.

A tradus din operele unor dramaturgi străini, a realizat adaptări după piese de teatru romaneşti sau străine.

A fost de inspector general al teatrelor, a condus împreună cu Maria Filotti Teatrul din Sarindar, a înfiinţat teatre particulare (Teatrul C.A. Rosetti, Teatrul Nostru, Colorado, Roxy). In 1935 a publicat romanul Mica publicitate.
S-a căsătorit in 1939 cu actriţa Kitty Gheorghiu de la Teatrul Naţional si au avut un fiu. Pentru soţia sa a scris piesa Madona (1947). A publicat volumul de aforisme Fiecare cu părerea lui (1970) .

Tudor MuÅŸatescu a murit la 04 noiembrie 1970 in BucureÅŸti, la 67 de ani.

Pe scurt despre Tudor MuÅŸatescu:

Nume: Tudor MuÅŸatescu
Ocupatia: dramaturg, poet, ziarist, umorist
Data nasterii: 22 februarie 1903
Zodia: PeÅŸti
Locul nasterii: Câmpulung-Muscel, judeţul Argeş, România
Parinti: Alexandru Musatescu- avocat si Elena Vladescu
Naţionalitate: româna
Starea civila: casatorit
Sotia: Ecaterina (Kitty) Gheorghiu- actrita
Copii: 1 fiu- Bobiţă Muşatescu –actor
Data si locul decesului: 04 noiembrie 1970,BucureÅŸti

De ce este faimos Tudor MuÅŸatescu?

Este autorul unor piese care se joaca de peste 70 de ani pe scenele româneşti si străine ca Titanic Vals, …Escu, Visul unei nopţi de iarnă.

De ce ne place Tudor MuÅŸatescu?

A scris volumele de schiţe umoristice Nudul lui Gogu si Ale vieţii valuri, precum si un volum de aforisme, Dicţionarul umoristic al limbii române.

 

Tudor Musatescu Videoclipuri
Edit-Maria Fazakas - Tudor Musatescu - Visul unei nopti de iarna

irrelevant
70
broken


Tag-uri: scenarist

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scenaristi  - ( Scenaristi - Archiva)

Data Adaugarii: 30 June '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :