Mircea Albulescu s-a nascut la Bucuresti, in 1934, pe 04 octombrie. Originea sa este "cosmopolita": tatal era roman din Vlasca, dirijor de fanfara militara, absolvent de conservator. Mama, in schimb, era de neam polonez, Tempinski, si vorbea prost romaneste. Stia, insa, foarte bine ungureste. Ar fi vrut sa se faca doctor sau muzician.
Cariera:
Era student la Scoala Medie de Arhitectura. I-a atras atentia o fata si a urmarit-o pe strada. Asa a ajuns la un Ateneu Popular si a intrat in echipa de teatru. De atunci s-a simtit legat de teatru pentru totdeauna. Din anul doi de Arhitectura incepuse deja sa faca figuratie la Teatrul National. Apoi…s-a hotarat sa renunte la Arhitectura. A dat examen de admitere la I.A.T.C., a reusit dar s-a intors la Scoala Medie de Arhitectura
, a terminat-o in 1952 (mai avea doar un an pana la absolvire) si s-a intors la I.A.T.C..
A absolvit deci Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, promotia1956.
A creat roluri in piese de teatru si film. A publicat sapte volume de versuri. Doi ani (30 dec. 1992-04 aprilie 1994) a fost secretar de stat la Ministerul Culturii. Patruzeci de ani a facut teatru radiofonic si vocea sa a devenit inconfundabila.
A primit "Ordinul Meritul Cultural" si "Ordinul Serviciul Credincios" in grad de Comandor.
A primit Premiul de Excelenta la a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania din 2006.
In 2010 a primit Premiul de Excelenta in cadrul Galei de inchidere a Festivalului Comediei Romanesti festCO.
In anul 2002 a devenit Societar de Onoare al Teatrului National din Bucuresti.
Este pasionat de arta pedagogică, fiind acum profesor universitar. Florin Piersic jr, Nataşa Raab, Diana Gheorghian, Irina Movilă, Elvira Deatcu, Alina Chivulescu, sau Alexandra Velniciuc sunt doar câţiva dintre fostii sai studenti.
A fost casatorit timp de 50 de ani. Are un fiu, Matei Albulescu, director la PORSCHE România.
Cateva filme: Pasărea furtunii (1957); Dacii (1967); Printre colinele verzi (1971); Mihai Viteazul (1971); Capcana mercenarilor (1981); Lupul Mărilor (1972); Înghiţitorul de săbii (1982); Cel mai iubit dintre pământeni (1993); Craii de Curtea-veche (1995), etc.
Pe scurt despre Mircea Albulescu:
Nume: Iorgu Constantin V. Albulescu
Ocupatie: Actor, profesor, scriitor
Locul nasterii: Bucuresti, Romania
Data nasterii: 04 octombrie 1934
Zodia: Balanta
Parinti: Vasile si Olga Iorgulescu
Religie: Ortodox
Studii: Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica
Copii: Matei
Rolul preferat: Firs, din piesa "Livada de visini" de Anton Pavlovici Cehov
Carti publicate: "Morala si educatie" (2008), "Pragmatica predarii. Activitatea profesorului intre rutina si creativitate", Doctrine pedagogice (2009)
De ce este faimos Mircea Albulescu?
Este interpret al unor eroi cu caracter puternic (in piese ca : "Danton", "Generoasa fundatie", "A treia țeapă"; filme: "Cursa", "Înghititorul de săbii"). A jucat in 90 de piese de teatru. In film a interpretat peste 80 de roluri.
De ce ne place Mircea Albulescu?
Este neobosit desi a adunat intr-o jumatate de secol de cariera zeci de roluri mari.
Mircea Albulescu Liste