Ferran Adria a fost nascut la data de 14 mai 1962, în suburbia orasului Barcelona, Spania.
Cariera:
Gătitul a fost ultimul lucru din mintea lui atunci când a facut primul pas care avea sa il aduca in primii bucătari cunoscuti in intreaga lume: acesta avea problem mari cu banii si pentru a putea pleca în vacanţă pe insula faimoasa din Ibiza, el a luat o slujbă ca spalator de vase la un restaurant francez din Castelldefels, Spania . De acolo, el a intrat în marina spaniolă pentru a executa serviciul militar obligatoriu şi in acel loc a ajuns sa serveasca masa la tot personalul care apartinea de capitanului general. Într-un timp foarte scurt, el a fost pus sef pe toata bucataria, înainte ca el sa fie eliberat de serviciul militar în var
a anului 1983.
Proaspat iesit din cadrul marinei, Adrià a a dat o proba de bucatar la El Bulli, un restaurant tradiţional francez în Rosas, Spania, la două ore spre nord de oraşul său natal de pe coasta din Catalonia. La doar 22 de ani, el a fost angajat ca bucatar (Cook line), si in curand managerul restaurantului l-a trimis la unele dintre restaurantele de top din Franţa pentru a cauta noi tehnici si idei de retete inovatoare pe care sa le implementeze in restaurantul lui.
La doar 18 luni dupa ce a fost acceptat in personalul de la faimosul restaurant El Bulli, Ferran Adrià a dovedit ca are un talent unic si o creativitate iesita din comun în domeniul gatitului, şi a fost ridicat la statutul de bucătar şef. La scurt timp după aceea, el a început sa exploreze arta culinara, care l-a dus in partea de sus a restaurantelor de lux din lumea culinara. Acesta a experimentat retete, ingrediente si arome si in acelasi timp a apelat la gastronomia moleculară, o stiinta de aplicarea a tehnicilor moderne si stiintifice de chimie pentru a crea noi feluri de mancaruri si retete ingenioase.
Pentru un anumit număr de ani, Ferran Adria şi El Bulli au urcat in topurile restaurantelor din lume pe locul 2 si s-au mentinut in acea pozitie, potrivit revistei Restaurant. În cele din urmă, în 2006, au trecut pe prima pozitie in acel top, un titlu pe care l-au pastrat cu succes în 2007.
O masă la restaurantul Adrià este unul din cele mai complicate lucruri pe care ai putea sa ti le doresti, dar acest lucru a fost accentuat si de refuzul sau atunci cand a fost invitat sa deschida un un alt restaurant El Bulli, in orice alt loc de pe aceasta lume. În plus, el rămâne fidel obiectivelor sale creative de lunga durata. Acesta inchide restaurantul pe o perioada de sase luni din an, astfel Ferran Adrià poate sa călătorească în lume, căutând noi reţete culinare şi idei pentru a le testa acasa la el in Rosas, Spania, dar si sa le serveasca la cel mai bun restaurant de pe planetă.
De ce ne place Ferran Adria?
Ferran Adria ne place pentru ca este un bucatar care s-a perfectionat atat in mancaruri traditionale spaniole dar si in alte mancaruri mai sofisticate.
De ce este faimos Ferran Adria?
Ferran Adria este faimos pentru creatia sa numita “spuma culinaraâ€, spuma care este facuta din ingredientul principal si aer. Cateva creatii ar fie espresso cu spuma si ciuperci cu spuma. De asemenea, este cunoscut ca fiind bucatarul-sef al restaurantului El Bulli.
Pe scurt despre Ferran Adria:
Nume: Ferran Adria I Acosta
Locul nasterii: Barcelona, Spania
Data nasterii: 14 mai 1962
Nationalitate: spaniola
Profesie: bucatar
Articole despre Ferran Adria
Nu exista site-uri adaugate inca pentru ferran_adria. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.