Nicolae Ceausescu a fost un plitician roman, presedinte al Romaniei.
Cariera:
S-a nascut in satul Scornicesti, intr-o familie de tarani. Dupa ce a absolvit scoala primara, la 11 ani a plecat la Bucuresti, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. A devenit membru al Partidului Comunist Roman in 1932, partid ce era in ilegalitate la acea vreme.
In 1933 a fost arestat pentru prima data, apoi in 1934 a mai fost arestat de inca 3 ori, iar in 1936 este din nou arestat, fiind condamnat la doi ani de inchisoare. In 1940 a fost arestat si condamnat din nou, iar in 1943 a fost transferat la inchisoarea din Targu Jiu unde a fost coleg cu Gheorghe Gheorghiu Dej, care l-a luat sub protectia sa. Dupa al doilea razboi mondial, a fost numit secretar al Uniunii Tineretului Comunist.
A dev
enit apoi ministru al agriculturii, iar ulterior ministru-adjunct al fortelor armate in regimul lui Gheorghiu-Dej. In 1952 a devenit membru al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman, iar doi ani mai tarziu a devenit membru deplin al Biroului Politic al PMR. Apoi a ocupat pozitia a doua in ierarhia PMR. La 4 decembrie 1957, fiind general locotenent de armata, a condus unitatile militare care au inabusit rascoala taranilor din Vadu Rosca. In martie 1965, la trei zile dupa moartea lui Gheoghiu-Dej, Ceausescu a devenit secretar general al PMR, iar una din primele sale actiuni a fost sa schimbe denumirea partidului in Partidul Comunist Roman, in acelasi timp a hotarat sa schimbe numele oficial al tarii din Republica Populara Romana in Republica Socialista Romana. In 1967 i s-a permis sa ocupe si functia de presedinte al Consiliului de Stat.
In iunie 1973 a intrat in Comitetul Executiv si Elena Ceausescu, care a devenit a doua putere in stat. La inceputul carierei sale de sef de stat, Ceausescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, in anii’60 a pus punct participarii active a Romaniei in Pactul de la Varsovia, iar prin refruzul de a permite armatei romane sa ia parte la invazia Cehoslovaviei alaturi de trupe ale tarilor membre ale Tratatului de la Varsovia si o condamnare publica activa a acestui act, a reusit pentru o vreme sa atraga atat simpatia compatriotilor sai, cat si pe cea a lumii occidentale. In 1974 si-a asumat titlul de Presedinte al Republicii Socialiste Romania.
In 1971 a efectuat cateva vizite in China si Coreea de Nord, ceea ce l-a determinat sa transforme sistemul autohton dupa modelul nord-coreean. Incepand cu anii ’70 a devenit obiectul unui cult al personalitatii tot mai desantat. In 1986 Ceausescu a organizat un referendum pentru aprobabrea reducerii cheltuielilor si personalului Armatei Romane cu 5%. A obligat astfel liceeni la pregatire militara, sub forma detasamentelor PTAP, a obligat studentele sa faca armanta, o zi pe saptamana in primii 3 ani de facultate, a organizat pregatirea militara a tuturor oamenilor muncii. Ajutat de istorici obedienti a modificat istoria astfel ca Mircea cel Batran devine “Cel Mare” iar Ioan Voda cel Cumplit devine “cel Viteaz”.
A patronat un sistem politic de tip comunist cu partid unic si alegeri falsificate grosolan. In epoca Ceausescu s-au construit Metroul din Bucuresti, Canalul Dunare-Marea Neagra. In primavara lui 1989 s-a incheiat intreaga plata datoriei externe, cu cateva luni inainte de caderea regimului comunist. In 1989 a devenit tot mai izolat in lagarul comunist. Ceausescu a fost confirmat in fruntea PCR, spre disperarea romanilor, pentru inca cinci ani la Congresul al XIV-lea al PCR din noiembrie 1989.
Decembrie 1989 a insemnat sfarsitul lui Ceausescu, care a fugit impreuna cu sotia sa. Pe 25 decembrie 1989 Ceausescu impreuna cu sota sa au fost executati.
De ce este faimos Nicolae Ceausescu?
Nicolae Ceausescu este cel mai cunoscut presedinte al Romaniei, care in perioda cat a fost la conducere, a reusit sa se faca remarcat in intreaga lume, prin metodele pe care le-a aplicat, prin felul in care a condus. A ramas in memoria tuturor romanilor, datorita reformelor din acea perioada, care a fost foarte dura pentru populatie. Prin maniera sa de a conduce a reusit sa fie cunoscut de toata lumea.
De ce ne place Nicolae Ceausescu?
Nicolae Ceausescu este o persoana nu foarte agreata de poporul roman, datorita masurilor drastice pe care le-a luat in perioada cat a condus tara, insa din punct de vedere economic, tara statea mult mai bine in vremea lui. La inceputul carierei sale era apreciat pentru metodele aplicate, dar cu timpul a castigat antipatia populatiei, ceea ce a dus si la executarea sa si a sotiei.
Pe scurt despre Nicolae Ceausescu:
Nume: Nicolae Ceausescu
Data nasterii: 26 ianuarie 1918
Zodie: Varsator
Locul nasterii: Scornicesti, Romania
Decedat: 25 Decembrie 1989
Locul decesului: Targoviste
Culoarea ochilor: Caprui
Culoarea parului: Gri
Nationalitate: Roman
Etnie: Roman
Stare civila: Casatorit
Sotie: Elena Ceausescu
Copii: Doi baieti Valentin si Nicu si o fata Zoia
Ocupatie: Politician
Studii: Scoala primara de 4 clase, Scornicesti
Nicolae Ceausescu Liste