FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 565
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Stanislaw Wyspianski Biografie
Stanislaw Wyspianski Videoclipuri
Site-uri despre Stanislaw Wyspianski
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Stanislaw Wyspianski
Intreaba despre Stanislaw Wyspianski
Stanislaw Wyspianski Citate
 

Stanislaw Wyspianski Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Stanislaw Wyspianski has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Stanislaw Wyspianski

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Stanislaw Wyspianski

 Q:   Intreaba despre Stanislaw Wyspianski       
Stanislaw Wyspianski Stanislaw Wyspianski s-a născut la data de 15 ianuarie 1869 în Cracovia. Este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori polonezi. Pe lângă pictură acesta a mai fost şi dramaturg revoluţionar şi novator al artei decorative. A murit la data de 28 noiembrie 1907 la Cracovia.


Biografie şi carieră

Mediul în care viitorul pictor s-a născut era unul dominat de simţul artistic. Tatăl său, Francieszek era un celebru sculptor al acelor vremuri, dar şi un mare activist al mişcării de insurgenţă. La şapte ani după naşterea lui Stanislaw, mama sa, Maria moare, iar cu un an înainte, fratele cel mic al acestuia moare. Toate aceste nenorociri abătute asupra familiei îl împing pe tatăl lui Stanislaw în viciul băuturii.

Din 1880 acesta se mută în casa mătuşii sale înstărite care s-a preocupat îndeaproape de educaţia şi viaţa lui Stanislaw. Frecventează cursurile Gimnaziului Clasic Sfânta Anna, în această perioadă legând multe prietenii care îl vor influenţa în viitoarele sale activităţi civice. Participă chiar la mai multe manifestări patriotice, însă de şcoală nu prea se preocupă, singura sa materie preferată fiind desenul.

După ce îşi ia bacalaureatul, prietenul său, celebrul pictor Matejko îl îndeamnă să devină pictor, după ce a fost impresionat de mai multe schiţe de-ale lui Wyspianski. Aşa că acesta decide să se înscrie la cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Cracovia. Aici studiază pictura Renaşterii în cabinetul de Istoria Artei, activând în paralel în „Cercul Esteticilor”. Bunul său prieten Matejko îi cere ajutorul în realizarea unor picturi în biserică. Devine chiar mâna dreaptă a lui Matejko datorită priceperii şi talentului de care dă dovadă.

În 1890, Wyspianski decide să întreprindă o călătorie prin Europa pentru a-şi îmbunătăţi cultura artistică, dar şi pentru a-şi îmbogăţi şi a-şi perfecţiona stilul de a picta. Petrece astfel departe de Cracovia mai mulţi ani, timp în care toate operele sale sunt respinse şi criticate vehement. În paralel se dedică şi altei mari pasiuni pe care o are – poezia, scriin numeroase opere.

Primul proiect de o importanţă covârşitoare pe care îl întreprinde este policromia bisericii călugărilor franciscani, urmată de un ciclu de vitralii şi de publicarea unor piese de teatru.

La data de 18 septembrie se căsătoreşte cu Teosia care îi va naşte trei copii. Din cauza faptului ca Teosia era o simplă ţărancă, această relaţie a fost hulită încă de la începuturi de toata lumea care credea că pictorul se înjoseşte prea mult stând cu o astfel de femeie. Cu toate acestea, pictorul şi-a iubit foarte mult soţia, impunându-le tuturor să o respecte pe Teosia.

Tablourile sale încep să devină din ce în ce mai apreciate, iar pictorul onorează foarte multe comenzi. Piesa de teatru a lui Wyspianski - „Nunta” a fost un adevărat scandal la acea vreme când a fost jucată pe scenă. Văzută ca un adevărat spectacol patriotic, ea a fost considerată de generaţiile următoare „cea mai importantă care s-a scris în polonă despre Polonia”. Respectiva piesă, ar şi următoarele create de Wyspianski i-au adus acestuia renumele de „bard naţional”.

A murit la data de 28 noiembrie 1907 la Cracovia, fiind răpus de o boală venerică. Înmormântarea sa a fost o mare manifestaţie naţională.


Citate

-„Nu o să vă vină să credeţi cât mă irită şi mă înfurie totul, faptul că nu mă pricep la absolut nimic. Acest lucru îmi răpeşte liniştea cu desăvârşire”
- „Pentru a fi pe placul criticilor ar trebui să renunţ pe rând la cap, creier, inimă, sentimente, simţuri, la vedere şi la auz – pentru că mi le pun pe toate sub semnul întrebării”

Tablouri celebre

-„Mietek dormind”
-„Peisaj roşiatic”
-„Caritas”
-„Fetiţă stingând lumânarea”
-„Polonia”
-„Aleea plantelor în zori de zi”
-„Momâi”
-„Helenka”
-„Ridică-Te, Doamne”
-„Îngerii căzuţi”
-„Cartoane pentru vitraliile Wawe-lului”
-„Apollo, Sistemul solar al lui Copernic”
-„Apollo si Melpomena”
-„Maternitate”

Sursa Imaginii - poema.art.pl

 

Stanislaw Wyspianski Videoclipuri
Stanisław Wyspiański - Apollo stained galss - inspirations

irrelevant
2
broken


Tag-uri: cracovia, poezie

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru stanislaw_wyspianski. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 05 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :