FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 301
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Nicolae D. Cocea Biografie
Nicolae D. Cocea Videoclipuri
Site-uri despre Nicolae D. Cocea
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Nicolae D. Cocea
Intreaba despre Nicolae D. Cocea
Adauga un citat spus de Nicolae D. Cocea
 

Nicolae D. Cocea Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Nicolae D. Cocea has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Nicolae D. Cocea

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Nicolae D. Cocea

 Q:   Intreaba despre Nicolae D. Cocea       
Nicolae D. Cocea Nicolae D. Cocea (nascut 29 noiembrie 1880, Bârlad, judetul Vaslui - decedat 1 februarie 1949, Bucureşti). Avocat, publicist, scriitor şi militant socialist.

Frecventează cenaclul Macedonski încă din perioada studiilor liceale, la Bucureşti, timp in care scrie poezii şi schiţe publicate (1897) în paginile revistei lui G. Coşbuc, „Foaia interesantă". Leagă o strânsă prietenie cu Tudor Arghezi şi Gala Galaction, care văd în el un protestatar şi un încrezător „în idealul artei şi al omeniei" (Gala Galaction). Studiază dreptul la Paris (1899), îşi ia licenţa în ţară (1903) şi este numit judecător de pace la Panciu. Ulterior este transferat ajutor de ocol la Brăila.

Se afirmă în publicistică scriind literatură în „Viaţa Românească" şi artic ole pe teme de actualitate (reforma justiţiei) în , Adevărul". Atacurile la adresa ministrului de Justiţie duc la îndepărtarea sa din postul de judecător. Se apropie de mişcarea socialistă, intră în cercul „România muncitoare" şi publică articole despre reprimarea răscoalei din 1907 şi despre mişcarea muncitorească. Este pentru scurt timp închis de siguranţa din Brăila, iar mai apoi, cu alţi socialişti, la închisoarea din Buzău. în 1907 face parte din delegaţia socialiştilor români la Congresul de la Stuttgart, iar în 1910 ia parte la înfiinţarea Partidului Social-Democrat din România.

Preia conducerea „Faclei" (1913), revistă „a clasei muncitoare şi a celor care i-au îmbrăţişat năzuinţele", prin care iniţiază o virulentă campanie antimonarhică.

Pentru a continua tradiţia „Faclei", iniţiază şi conduce „Omul liber" (1918), subintitulată „gazetă socialist-revoluţionară". După o nouă campanie antimonarhică este condamnat şi închis la Craiova pentru „crimă de lezmajestate". Când se declanşează grevele de la atelierele „Griviţa", face parte din „Comitetul pentru apărarea ceferiştilor grevişti" (1933). Se apropie de comunişti conducând „Era nouă" (1936) şi, după suspendarea acesteia, săptămânalul „Reporter" (1937). După 1944 este numit director general al teatrelor. A scris Note de călătorie (1911), Vinul de viaţă lungă (1931), Fecior de slugă (1932), Pamflete (1956), Teatru (1973).

 

Nicolae D. Cocea Videoclipuri
GAC Valeni la Televiziunea CNS Roman

irrelevant
0
broken


Tag-uri: scriitor, publicist, avocat

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicolae_d__cocea. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 04 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :