FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,609
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Maria Tereza Biografie
Maria Tereza Videoclipuri
Site-uri despre Maria Tereza
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Maria Tereza
Intreaba despre Maria Tereza
Adauga un citat spus de Maria Tereza
 

Maria Tereza Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Maria Tereza has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Maria Tereza

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Maria Tereza

 Q:   Intreaba despre Maria Tereza       
Maria Tereza Nascuta la Viena, a fost fiica Imparatului Carol al Vl-lea de Habsburg. Acesta a fost preocupat de mentinerea dinastiei Habsburg, In conditiile In care nu avea urmasi In linie masculina.

Pentru aceasta, In anul 1713, a dat Pragmatica Sanctiune, Imparatul lasand mostenire toate posesiunile sale austriece M.; ea a fost Imparateasa a Austriei Intre anii 1740 si 1780.

Primii sai ani de domnie au fost foarte agitati. Intre anii 1740 si 1748, s-a desfasurat razboiul de succesiune la tronul Austriei, In conditiile In care drepturile ei de succesiune erau contestate de Carol Albert al Bavariei, de August al III-lea al Saxoniei si de Filip al V-lea al Spaniei. Razboiul s-a Incheiat prin pacea de la Aachen, prin care Pragmatica Sanctiune era recunoscuta de toti.

Austria trecuse prin moment e grele si din cauza faptului ca, In urma razboaielor cu Prusia, dintre anii 1740-l742 si 1744-l745, a fost nevoita sa cedeze acesteia Silezia. Din anul 1753, Kaunitz a devenit cancelar al Austriei, el ajutand-o pe Imparateasa In conducerea statului si dandu-i sfaturi Intelepte. Kaunitz a fost. cel care a promovat In Austria reforme In spiritul absolutismului luminat.

Dintre reformele introduse cu ajutorul lui Kaunitz si a altor sfetnici buni pe care i-a avut amintim: adoptarea Codului penal (1770), desfiintarea ordinului iezuitilor si transformarea universitatilor In institutii de stat (1773), Infiintarea Comisiei urbariale pentru fixarea obligatiilor taranimii fata de stapanii de pamant (1774), reorganizarea sistemului vamal In spirit mercantilist (1775), iar In urma unor rascoale In diferite parti ale imperiului, au fost adoptate reglementari cu privire la robota.

De aplicarea reformelor In spirit luminat au beneficiat si romanii aflati sub stapanire habsbur-gica. Astfel, politica economica mercantilista a fost aplicata In Intreg imperiul, deci si In teritoriile locuite In majoritate de romani.

Au fost adoptate metode si masuri care reglementau exploatarea resurselor naturale din principatul transilvanean, iar exploatarea resurselor subsolului a devenit monopol de stat. Au fost Infiintate topitorii, manufacturi (In Banat, de exemplu, din anul 1771, a Inceput sa functioneze fabrica metalurgica de la Resita). Deoarece romanii, care formau majoritatea populatiei Transilvaniei, erau tot mai nemultumiti de starea In care se gaseau, In anul 1759 a fost adoptat edictul prin care a fost restaurata Mitropolia ortodoxa de aici. Din anul 1777 s-a Incurajat si s-a reorganizat Invatamantul, prin Ratio educationis.

In privinta organizarii Transilvaniei, din anul 1765 aceasta a devenit Mare Principat. Chiar si In conditiile adoptarii unor reforme luministe, a Incurajarii economiei si a acordarii posibilitatii celor de confesiune greco-catolica de a studia In diferite scoli si universitati (la Viena sau Roma, de exemplu), romanii aflati sub stapanire habs-burgica nu erau multumiti cu statutul lor, mai ales cei din Transilvania, unde erau considerati tolerati, iar conducerea era exercitata In continuare de germani si de maghiari.

In privinta teritoriului Imperiului Habsburgic, trebuie subliniat ca M. a urmarit marirea acestuia. Daca In anul 1745 a fost nevoita sa cedeze Prusiei Silezia, pe care nu a putut sa o recupereze prin participarea la razboiul de 7 ani (1756-l763), In anii 1772 si 1775 Austria a ocupat o parte a Poloniei (participa la prima Impartire a acestui stat) si, respectiv, Bucovina (teritoriu romanesc rapit Moldovei prin tratatul austro-oto-man de la Constantinopol, din data de 7 mai 1775).

Romanii din Bucovina au fost nevoiti sa suporte stapanirea habsburgica, provincia fiind si ea supusa, ca si celelalte teritorii, unui amplu proces de ger-manizare si de centralizare (hotararile cu privire la provincii fiind stabilite de la Viena). Bucovina a fost Inglobata Galitiei si a devenit ducat autonom abia In anul 1849. Din anul 1765, M. l-a asociat la putere pe fiul ei, Iosif al II-lea, care va prelua tronul, din 1780, si va continua politica de reforme In spirit luminist Incepute de mama sa.

Maria Tereza Liste
Dezambiguizare


 

Maria Tereza Videoclipuri
MÃE MUNDINHA - MARIA TEREZA

irrelevant
2
broken


Tag-uri: imparateasa

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru maria_tereza. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 22 May '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :