FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 456
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Correggio Biografie
Correggio Videoclipuri
Site-uri despre Correggio
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Correggio
Intreaba despre Correggio
Adauga un citat spus de Correggio
 

Correggio Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Correggio has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Correggio

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Correggio

 Q:   Intreaba despre Correggio       
Correggio Correggio, sub numele său adevărat Antonio Allegri, s-a născut în anul 1494 în micul oraş Correggio de lângă Parma. Este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori ai Renaşterii. A murit la data de 5 martie 1534 în oraşul său natal.

Biografie şi carieră

Familia în care s-a născut era un destul de bogată, tatăl său fiind un renumit comerciant de textile,iar mama sa făcea parte dintr-o familie înstărită. Situaţia materială foarte bună le-a permis părinţilor să îi ofere lui Correggio o educaţie aleasă, avându-i ca profesori pe cei mai buni umanişti şi savanţi ai vremii. În acest fel, viitorul pictor îşi va consolida o vastă cultură din domeniul literar, al ştiinţelor naturii şi al ştiinţelor umaniste.

Treptat, Correggio îşi va descoperi put ernica înclinaţie către pictură, începând să deseneze în ciuda faptului că tatăl său nu era de acord cu pasiunea sa. Talentul şi desenele sale sunt remarcate de către contele Manfredi, un mare iubitor de artă care îl ia sub protecţia sa.

Din cauza izbucnirii ciumei, cei doi plecă la Mantova. Aflaţi aici, contele îl plimbă în tot oraşul pentru a admira operele de artă ale acestui centru cultural, dar îi şi face cunoştinţă cu familia domnitoare Gonzaga, cea mai mare protectoare a artelor şi a artiştilor. În scurt timp, Correggio începe să lucreze pentru această familie, executând numeroase tablouri. Ca orice artist care dorea să îşi desăvârşească stilul, trebuia să viziteze Roma. Aşa a făcut şi Correggio în 1517. A rămas aici timp de doi ani, admirând şi studiind cele mai celebre tablouri.

Se întoarce în Parma în 1519 şi peste un an începe să lucreze la decorarea mănăstirii San Paolo. Tot în 1920 se căsătoreşte cu Girolama Merlini, fata îngrijitorilor de cai al curţii principelui Mantovei. Frumoasa tânără, până să îl cunoască pe Correggio, suferea de o tristeţe şi o melancolie profunde cauzate de moartea tatălui său. Însă dragostea pictorului o transformă pe Girolama în cea mai fericită femeie, iubitoare mamă a celor patru copii pe care aceştia i-au avut.

În această perioadă, pictorul se bucura de cel mai mare succes şi de cea mai profundă apreciere ca pictor, comenzile necontenind să apară.

În 1530 moare soţia mult iubita a pictorului, lăsându-l pe Correggio neconsolat. Tragedia este dublată şi de criticile care erau adresate frescelor cupolei catedralei din Parma pe care pictorul le realizase.

Decide să se retragă în oraşul natal unde continuă să picteze până în 5 martie 1534 când survine neaşteptata moarte a pictorului.

Citate

-„A fost un om adevărat care nu umbla cu nasul pe sus, nu-şi închipuia că deţine secretul artei. Un om care îşi cunoştea slăbiciunile şi perfecţiunea spre care tindea. S-a mulţumit cu puţin şi a trăit o viaţă creştinească exemplară” – Vasari
-„Opera lui Correggio este rezultatul de cel mai înalt rang şi cel mai captivant al picturii” – A.Schopenhauer

Tablouri celebre

-„Logodna mistică a Sfintei Ecaterina din Alexandria”
-„Noli me tangere”
-„Închinarea magilor”
-„Popas în timpul fugii în Egipt, cu Sf. Francisc”
-„Plângerea lui Iisus”
- Frescele din Camera San Paolo
- Frescele din biserica San Giovanni Evanghelista
- „Martiriul celor sfinţi”
-„Madona în adoraţie în faţa pruncului Iisus”
- „Madona şi Sf. Ieronim”
-„Venus, Amor şi un satir”
- „Jupiter şi Io”
- „Închinarea păstorilor”
-„Danae”
-„Alegoria viciului”
-„Alegoria virtuţii”

Sursa Imaginii - artist-biography.info

Correggio Liste
Na?teri în 1489
Decese în 1534
Pictori italieni
Pictori renascenti?ti


 

Correggio Videoclipuri
Arrivati a Correggio, dov'è il liga?

irrelevant
0
broken


Tag-uri: parma, renaştere

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru correggio. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 09 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :