FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 771
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Caspar David Friedrich Biografie
Caspar David Friedrich Videoclipuri
Site-uri despre Caspar David Friedrich
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Caspar David Friedrich
Intreaba despre Caspar David Friedrich
Adauga un citat spus de Caspar David Friedrich
Vedete nascute pe 5 Septembrie
Celebritati nascute in Greifswald
 

Caspar David Friedrich Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Caspar David Friedrich has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Caspar David Friedrich

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Caspar David Friedrich

 Q:   Intreaba despre Caspar David Friedrich       
Caspar David Friedrich Caspar David Friedrich s-a născut la data de 5 septembrie 1774 în micul Greifswald, aflat pe coasta Mării Baltice, în Pomerania. Este unul dintre cei mai faimoşi pictori peisagişti. A murit la data de 7 mai 1840 la Dresda.

Biografie şi carieră

Se naşte într-o familie numeroasă, mai având încă alţi cinci fraţi. Când era foarte mic i-a murit mama, Zofia Dorota Bechla. Educaţia copiilor care fusese una foarte religioasă până atunci, revine în continuare tatălui, dar şi unei guvernante şi unui profesor de latină. Tot tatăl, Adolf gottlieb Friedrich a fost cel care le-a insuflat marea dragoste pentru artă.

Solitudinea, liniştea, retragerea şi melancolia sunt stările de spirit care îl vor caracteriza pe viitorul pictor, stări care se vor regăsi în majo ritatea covârşitoare a tablourilor sale. Toate acestea se datorează tragediei care l-a marcat adânc pe Caspar, şi anume moarte prin înec a fratelui său mai mare în momentul în care îl salva chiar pe acesta de la înec.

În 1790, Caspar decide să renunţe la a mai scrie texte religioase pentru a se dedica picturii. Timp de patru ani va studia pictura sub îndrumarea lui Johann Quistrop, un vestit profesor universitar, arhitect, pictor şi gravor. Caspar nu doreşte să reproducă unele copii ale celebrelor tablouri de la vremea aceea, preferând să se inspire din natură si să picteze peisaje.

În 1794 pleacă pentru patru ani la Copenhaga pentru a-şi îmbunătăţi şi desăvârşi stilul artistic. Reîntors, se mută la Dresda şi frecventează Academia de Artă din Germania. Reuşeşte chiar să vândă din când în când câte un tablou, însă trebuie să lucreze ca ghid al Dresdei şi ca profesor de desen pentru a-şi câştiga banii necesari traiului.

În 1803 se stabileşte la Loschwitz, lângă Desda. Se împrieteneşte cu Goethe care îi trimite unele tablouri la o expoziţie şi care îl introduce în cercurile artistice ale epocii. În 1810, Friedrich este ales membru al Academiei de la Berlin. Tablourile sale încep a fi cumpărate de o clientelă cât se poate de selectă, şi anume de regele prusac Frederic Wilhelm al II-lea şi de Karl August, principele Saxoniei şi Weimarului. Invazia napoleoniană în Dresda din 1813 îl face să se mute în munţii din Elbsandsteingebrige. Aici pictează mult, dar cade pradă şi unei profunde depresii, nemaivoind să mai lucreze.

În 1818 Friedrich se însoară cu Karolina Bommer, o tânăra fată de doar 19 ani. Deşi pictorul avea 44 de ani, acesta declara la acea vreme că trăieşte cea fericită perioadă a vieţii sale, fiind în acelaşi timp şi una din cele mai prolifice perioade a vieţii sale artistice. Cei doi vor avea trei copii.

În 1835 suferă de o paralizie parţială cauzată de un atac cerebral. Starea sa se deteriorează din ce în ce mai mult, artistul închizându-se iar în singurătatea sa. Moare la data de 7 mai 1840.

Citate
-„M-am învăluit într-o gogoaşă de mătase. Las pentru anii ce urmează îngrijorarea: ce iese din ea, un fluture colorat sau o larvă”
-„Artistul are dreptul la experienţa sa. Sentimentul nu poate fi niciodată în contradicţie cu natura. El este mereu de acord cu ea”
-„Peisajul nu trebuie să prezinte natura în sine, ci doar să o extragă din memoria noastră”.

-„La Friedrich apare un amestec deosebit de ciudat de dispoziţii sufleteşti: de la cea mai profundă tristeţe la o veselie ce se poate observa numai la comici sau la mari melancolici”.

Tablouri celebre

-„Vânător în pădure”
-„Bărbat şi femeie privind luna”
-„Copac cu corbi”
-„Nori alergând”
-„Ceaţă matinală în munţi”
-„Călugăr pe malul mării”
-„Biserică în peisaj de iarnă”
-„Zori de zi pe Reisengebirge”
-„Stâncile de cretă ale Insulei Rugen”
-„Călător pe Marea Norilor”
-„Marea îngheţată”
-„Watzmann”
-„Marea rezervaţie”
-„Fazele vieţii”

Sursa Imaginii - picturalissime.com

Caspar David Friedrich Liste
Na?teri în 1774
Decese în 1840
Pictori germani


 

Caspar David Friedrich Videoclipuri
Caspar David Friedrich

irrelevant
5
broken


Tag-uri: greifswald, peisaje

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru caspar_david_friedrich. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 24 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :